De virtuele munt bitcoin wordt beheerd via een decentraal netwerk van computers, buiten overheden om. Dat heeft de bitcoin ook populair gemaakt bij criminelen die de cryptomunt onder meer gebruiken drugsgeld wit te wassen.
Overheden zijn daar weer op ingesprongen door fora waar crimineel geld via bitcoin wordt verhandeld, aan te pakken.
In de Verenigde Staten heeft de overheid in de loop der jaren honderdduizenden bitcoins van criminelen in beslag genomen. Een bekend voorbeeld is een actie van de FBI uit oktober 2013, waarbij de online marktplaats Silk Road werd aangepakt. Silk Road was een knooppunt voor drugshandel en andere illegale activiteiten.
Geconfisqueerde bitcoins
De Amerikaanse overheid heeft de in beslag genomen bitcoins echter niet zelf gehouden. Het beleid is om deze bitcoins via veilingen weer over te dragen aan particulieren.
Kijk je naar de prijzen waartegen bitcoins zijn geveild, dan is duidelijk dat kopers goede zaken hebben gedaan – althans op basis van de recente recordniveaus van de cryptomunt. In totaal hebben de kopers van bitcoins na overheidsveilingen een winst van liefst 250 miljoen dollar gemaakt.
Hieronder vind je een overzicht van vier grote veilingen die zijn gehouden, sinds de interventie van de FBI op het Silk Road-platform. Om de winsten de berekenen gaan we ervan uit dat de gekochte bitcoins zijn aangehouden als belegging.
De berekeningen zijn gebaseerd op een bitcoinprijs van afgelopen woensdag van 2.398 dollar per bitcoin. Per maandag 29 mei noteert de bitcoin overigens iets lager op 2.217 dollar.
30 juni 2014:
30.000 bitcoins worden geveild voor 19,4 miljoen dollar (prijs per bitcoin: 647 dollar)
Deze aankoop zou nu 71,9 miljoen dollar waard zijn - nettowinst: 52,5 miljoen dollar
Koper: durfinvesteerder Timothy Draper
9 december 2014:
48.000 bitcoins geveild voor 18,1 miljoen dollar (prijs per bitcoin: 378 dollar)
Deze bitcoins zouden nu 115,1 miljoen dollar waard zijn - nettowinst: 97 miljoen dollar
Koper: SecondMarkets, een handelsplatform van Barry Silbert die een beleggingsfonds voor bitcoin beheert
30 november 2015:
44.000 bitcoins worden geveild voor 14,6 miljoen dollar (prijs per bitcoin: 332 dollar)
De actuele waarde is 105,5 miljoen dollar - nettowinst: 90,9 miljoen dollar
Koper: onbekend
22 augustus 2016:
2.700 bitcoins geveild voor 1,6 miljoen dollar (prijs per bitcoin 585 dollar)
Actuele waarde is 6,5 miljoen dollar - nettowinst: 4,9 miljoen dollar
Koper: onbekend
Beleggers storten zich op bitcoin
De totale winst van de vier bovengenoemde transacties is 245,3 miljoen dollar, omgerekend ongeveer 219 miljoen euro.
De stijgingen van de bitcoin tot niveaus van meer dan 2.700 dollar afgelopen week, volgden op berichten die door bitcoinbeleggers als positief werden geïnterpreteerd.
Zo zette de gemeenschap van bitcoin-ontwikkelaars een stap richting de oplossing van een technische vraag waar grote verdeeldheid over bestaat bij de softwarespecialisten. Het akkoord werd bereikt tijdens een bijeenkomst in New York waar 56 bedrijven uit 21 landen aanwezig waren.
Ander lichtpuntje: begin april kondigde Japan aan dat bitcoin als legaal betaalmiddel wordt geaccepteerd.
De opmars van de bitcoin kreeg ook extra vaart door speculatie dat de Amerikaanse beurswaakhond SEC terug zou willen komen op een voorlopige beslissing om de introductie van een beursgenoteerd beleggingsfonds in bitcoin af te keuren.
Daarbij moet wel opgemerkt worden dat de prijs van de bitcoin na de piek van bijna 2.800 dollar van afgelopen donderdag, fors daalde naar circa 2.000 dollar - om vervolgens weer iets te herstellen naar een niveau van zo'n 2.200 dollar per bitcoin.